Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ είναι ένας αστικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1996 από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, υπό την καλλιτεχνική και διοικητική διεύθυνση της ηθοποιού - σκηνοθέτιδας Τατιάνας Λύγαρη, με σκοπό την προώθηση του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την προώθηση νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας μας και την υλοποίηση πρωτοπόρων και καινοτόμων ιδεών στον τομέα των παραστατικών τεχνών.

Αφετηρία των δραστηριοτήτων της Εταιρείας υπήρξε η επιτυχής συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Τβερ, έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς της Ρωσίας που ιδρύθηκε το 1745, στη συμπαραγωγή της δίγλωσσης (ελληνικά και ρωσικά) θεατρικής παράστασης «Άννα Καρένινα». Κυρίως όμως συνδέθηκε με τη δημιουργία του μοναδικού στον κόσμο Τρένου-Θεάτρου, της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, που αποτελεί μια παγκόσμια πολιτιστική πρωτοπορία, μια καινοτόμο πρόταση και αντίληψη για τη λειτουργικότητα και την αισθητική των θεατρικών χώρων.


Η Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ λειτουργεί ανελλιπώς από το 1997, ως ένας πρότυπος σιδηροδρομικός πολυχώρος πολιτισμού. Πρόκειται για ένα μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Βρίσκεται σταθμευμένη στο κέντρο της Αθήνας, στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ. Αποτελείται από εννέα παλαιά βαγόνια - μεταξύ των οποίων και το «Ελληνικό Βαγόνι», ένα αυθεντικό Wagon Restaurant του Orient Express κατασκευής 1924, και μια μουσειακή ατμομηχανή τύπου Μπρέντα του 1947 - που λειτουργούν ως θεατρική σκηνή, μουσική σκηνή, εστιατόριο, φουαγιέ, μπαρ, καμαρίνια και βοηθητικοί χώροι. Στα πλήρως ανακαινισμένα βαγόνια της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου παρουσιάζονται θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα, παιδικό θέατρο, φιλοξενούνται θίασοι, οργανώνονται φεστιβάλ, εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια αλλά και ρομαντικά δείπνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες το Τρένο στο Ρουφ μεταφέρει τις καλλιτεχνικές του δράσεις υπαίθρια, στην «Αποβάθρα» του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ.


Έως σήμερα, οι παραγωγές και συμπαραγωγές της ΑΞΑΝΑ ανέρχονται σε πάνω από 400. Ιδίως οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους πρωτότυπες κι έχουν συγγραφεί, συντεθεί ή διασκευαστεί κατόπιν ανάθεσης της ΑΞΑΝΑ. Σε πανελλήνια/παγκόσμια πρεμιέρα έχουν παρουσιαστεί έργα πολύ σημαντικών και καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων και συνθετών και έχουν φιλοξενηθεί δράσεις τους. Μπορεί να απαριθμήσει κανείς περίπου:

- 60 θεατρικές παραστάσεις ενηλίκων (πολλές από τις οποίες πανελλήνιες πρώτες ή αναθέσεις)
- 20 παιδικές θεατρικές παραστάσεις (όλες πανελλήνιες πρώτες ή αναθέσεις)
- 244 μουσικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις
- 10 λογοτεχνικές και ποιητικές βραδιές
- 12 εικαστικές εκθέσεις
- 11 φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών (μόνο πρωτότυπες παραγωγές)
- 5 φεστιβάλ Σύγχρονου χορού (μόνο πρωτότυπες παραγωγές)
- 4 παραστάσεις Χορού
- 1 γαστρονομική βραδιά
- 8 κινηματογραφικές προβολές
- Δεκάδες ξεναγήσεις
- 1 διαδικτυακή δράση Μουσικής και Χορού για παιδιά με αναπηρία από ακριτικές περιοχές
- 3 παραγωγές μουσικών CDs με πρωτότυπες συνθέσεις
- 3 υβριδικές δράσεις (cine-theatre on demand)
- 12 ταινίες μικρού μήκους
- Συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ: (Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, Αδελαΐδα, Ντάργουιν, 8η Θεατρική Ολυμπιάδα στο Νέο Δελχί και Μπάνγκαλορ)
- Περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Καζαμπλάνκα, Ραμπάτ, Βουκουρέστι, Βηρυτό, Βρυξέλλες, Κίνα)
- Συνέργειες/συνεργασίες: Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού, ΑΘΗΝΑ 2004, Festival Théâtre & Cultures Méditerranée, Open House Athens, Open Air Film Festival, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Goethe- Institut Athen, Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Φεστιβάλ Δράμας, Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιοδικό ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, Αθήνα 984, Σύλλογος Φλόγα, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Φιλανθρωπικό Σωματείο Οι Φίλοι Του Παιδιού, Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.


Συνολικά πάνω από 2.000 καλλιτέχνες έχουν συμπράξει στα πολιτιστικά δρώμενα, καθιστώντας Το Τρένο στο Ρουφ έναν δυναμικό και δημιουργικό χώρο, που εξ αρχής συνέβαλε ουσιαστικά στην παραγωγή και στήριξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και έγινε τοπόσημο και σημείο αναφοράς, τόσο καλλιτεχνικό, όσο και γεωγραφικό. Με τη στήριξη και την προβολή νεανικών σχημάτων και δημιουργών, αναγνωρίζεται από το κοινό και τα ΜΜΕ ως ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων.


Το ρεπερτόριο του Τρένου στο Ρουφ καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων αλλά και ειδών θεάτρου. Γνώμονα της κατάρτισής του και έμπνευση αποτελούν οι εκάστοτε αναζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι αγωνίες του σύγχρονου ατόμου στην ελληνική και παγκόσμια κοινότητα, πάνω σε θέματα που αφορούν στην ισότητα, τη σχέση με τους άλλους, την ελευθερία στην Τέχνη, τη θέση της γυναίκας, την οικολογία, τη διατροφή, την οικονομία, την πολιτική. Παράλληλα, η Καλλιτεχνική Εταιρεία Αξάνα δραστηριοποιείται και σε άλλες μορφές Τέχνης: μουσική, εικαστικά, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video-art, φωτογραφία κά. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό, έχει να επιδείξει εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό έργο σε συνεργασία με φορείς, όπως ο Σύλλογος Φλόγα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Οι Φίλοι Του Παιδιού, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη, βιβλιοθήκες ακριτικών χωριών κ.α.


Η Αμαξοστοιχία - Θεάτρο το Τρένο στο Ρουφ με την καινοτόμο παρουσία της «έβαλε για πρώτη φορά στον χάρτη» την υποβαθμισμένη περιοχή του Ρουφ, αποτέλεσε πόλο έλξης ποικίλων πολιτιστικών δυνάμεων, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα, μετά από 27 χρόνια, να θεωρείται το κέντρο της πολιτιστικής ζωής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της Αθήνας.


Η καλλιτεχνική επιτυχία των δράσεων και η πρωτοτυπία του χώρου χάρισε πληθώρα δημοσιευμάτων και διθυραμβικών κριτικών από τα ΜΜΕ, ενώ προσέλκυσε έως σήμερα θεατές άνω των 300.000.


Οι στόχοι της Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΑΞΑΝΑ, σε συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας της, είναι να υψώνει διαρκώς τον καλλιτεχνικό πήχη και να προσφέρει στο κοινό -και ιδιαίτερα στους νέους- εκπαίδευση και ψυχαγωγία με ποιότητα και αισθητική. Αλλά πάνω απ’ όλα, μέσα από τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές της δράσεις αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών της, να διατηρήσει στο μέλλον τη μοναδική στον κόσμο Αμαξοστοιχία – Θέατρο, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Ελλάδα, αλλά και τις θέσεις εργασίας που προσφέρει με τη λειτουργία της στον εργασιακό χώρο.