Σχετικά

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ έχοντας θέσει ως στόχο να μετατρέψει τον σιδηροδρομικό πολιτιστικό πολυχώρο Αμαξοστοιχία- Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ σε «σταθμό» έρευνας και εκπαίδευσης, προχώρησε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στην καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση μέρους του πλούσιου πολιτιστικού της αρχείου.

Το Αρχείο ΑΞΑΝΑ_ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ εκτείνεται χρονικά από το 1996 έως σήμερα και συγκεντρώνει τεκμήρια σημαντικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας τόσο από τους τομείς του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του λόγου, του κινηματογράφου και των εικαστικών όσο και από την ιστορία της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ.


Το Αρχείο αποτελείται κυρίως από
χαρτώο (έντυπα, προγράμματα, αφίσες, χειρόγραφα) και οπτικοακουστικό υλικό από παραγωγές της ΑΞΑΝΑ, φιλοξενούμενες παραστάσεις και συμπαραγωγές στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 400, με τους καλλιτέχνες που συνέπραξαν σε αυτές να αγγίζουν τους 2.000) καθώς και τεκμήρια από την επανάχρηση παροπλισμένου σιδηροδρομικού υλικού και την μετατροπή μουσειακών βαγονιών σε θέατρο και πολιτιστικό πολυχώρο. 


Στον παρόντα ιστότοπο που δημιουργήθηκε ειδικά για το Αρχείο ΑΞΑΝΑ_ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ επιλέχθηκε η εισαγωγή υλικού χρονολογικά, ξεκινώντας από τη δίγλωσση παράσταση
Άννα Καρένινα (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 1996), με την οποία άρχισε τη δράση της η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ και φτάνοντας μέχρι την παράσταση Βερμούτ Songs του 2011. Από αυτό το χρονολογικό διάστημα, επιλέχθηκαν και καταγράφηκαν τόσο θεατρικές παραστάσεις στο Θεατρικό, κυρίως, Βαγόνι, όσο και μουσικές παραστάσεις στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express, αρχής γενομένης με την παραγωγή Θέλετε δέντρ’ ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε, η οποία εγκαινίασε την μουσική σκηνή της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το 2001. 


Το υλικό που επιλέχθηκε και ψηφιοποιήθηκε αφορά προγράμματα παραστάσεων, εκδοχές θεατρικών κειμένων, παρτιτούρες, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, αφίσες, αποκόμματα Τύπου, κριτικές και συνεντεύξεις καλλιτεχνών. Αρχικά, ψηφιοποιήθηκαν οι παραστάσεις, που αποτέλεσαν ορόσημα της πολιτιστικής δράσης της Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΑΞΑΝΑ και της δημιουργίας της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου ενώ δόθηκε προτεραιότητα στα τεκμήρια που διατρέχουν περισσότερο τον κίνδυνο φθοράς (π.χ. τηλεομοιοτυπίας-φαξ, εισιτήρια, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου κ.α.).


Το υλικό του Αρχείου βρίσκεται αποθηκευμένο σε φακέλους και κουτιά και η καταγραφή και ταξινόμησή του διατήρησε την υπάρχουσα σειρά οργάνωσης (λειτουργική οργάνωση φυσικών χώρων), ακολουθώντας το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, 2002), σύμφωνα με τον Οδηγό Καλών Πρακτικών για την Ψηφιοποίηση και τη Μακροπρόθεσμη Διατήρηση Πολιτιστικού Περιεχομένου (Πανεπιστήμιο Πατρών, 2005).

 


Συντελεστές


Τατιάνα Λύγαρη
Ηθοποιός, Σκηνοθέτρια, Διαχειρίστρια Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΑΞΑΝΑ
Αλεξάνδρα Ασσαντουριάν
Θεατρολόγος, Μουσειολόγος
Ευανθία Καΐρη
Ιστορικός τέχνης, Μουσειολόγος 
Μάνος Τζωράκης
Πολιτιστικός Διαχειριστής, Επικεφαλής έργου εκ μέρους Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΑΞΑΝΑ